Skip to Main Content
Main site homepage

Οδηγός συγγραφής πτυχιακών εργασιών και διατριβών

Περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά τη μορφοποίηση και τη δομή των πτυχιακών εργασιών και μεταπτυχιακών διατριβών.

Γενικοί κανόνες σύνταξης κειμένου

Για σκοπούς ομοιομορφίας, συνίσταται να ακολουθείτε τους παρακάτω κανόνες σύνταξης του κειμένου της εργασίας. 

Αριθμοί εντός του κειμένου από το μηδέν έως και το δέκα καλό είναι να παρουσιάζονται ολογράφως. Συστήνεται η χρήση διαχωριστικού χιλιάδων με τη μορφή τελείας (1.000), ενώ σε αριθμούς με δεκαδικά ψηφία χρησιμοποιείται υποδιαστολή (6,54).

Η χρήση αρκτικόλεξων είναι αποδεκτή, εφόσον γίνεται πλήρης επεξήγηση στη σελίδα συντομογραφιών (βλέπε Υπόδειγμα).

Η εκτύπωση της εργασίας θα πρέπει να είναι διπλής όψης για λόγους ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης, καθώς και εξοικονόμησης χώρου κατά την αρχειοθέτηση/φύλαξη. 

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όπου έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες από τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια,  παρακαλείστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους.

Γραμματοσειρά, μέγεθος, κλπ.

Χρησιμοποιείστε πεζά γράμματα, μαύρου χρώματος, γραμματοσειράς Times New Roman μεγέθους 12 ή Arial μεγέθους 11. Στις υποσημειώσεις χρησιμοποιήστε Times New Roman μεγέθους 10 ή Arial μεγέθους 9. Οι υποσημειώσεις αναγράφονται στο τέλος κάθε σελίδας, με ενιαία αρίθμηση για όλη την εργασία. Έμφαση εντός του κειμένου δίνεται με τη χρήση πλάγιων χαρακτήρων (italics).

Η σελίδα είναι μεγέθους Α4 και τα περιθώρια της καθορίζονται να είναι πάνω κάτω και δεξιά αριστερά 2,5 cm και με επιπλέον περιθώριο βιβλιοδεσίας (gutter) 1 cm αριστερά. 

Το διάστημα μεταξύ των σειρών (διάστιχο) είναι 1,5 γραμμές. Το κείμενο έχει αριστερή στοίχιση

Για τις παραγράφους δεν χρησιμοποιείται εσοχή παρά μόνο διάστημα 6 μεταξύ των παραγράφων. 

 ΧΡΗΣΙΜΟ: Για δική σας ευκολία, κατεβάστε το έτοιμο υπόδειγμα της Βιβλιοθήκης και χρησιμοποιείστε το για την εργασία σας.

Πίνακες, εικόνες, διαγράμματα

Πίνακες

Οι πίνακες πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο απλοί. Παίρνουν αρίθμηση στο πάνω μέρος τους και τίτλο, ο οποίος ξεκινά με τη λέξη «Πίνακας».

Για τη λεζάντα πάνω από τον πίνακα χρησιμοποιήστε Caption, προκειμένου να μπορείτε αυτόματα στη συνέχεια να δημιουργήσετε κατάλογο πινάκων.

Διαγράμματα

Οι εικόνες, τα γραφήματα και τα διαγράμματα δηλώνονται όλα ως διαγράμματα.

Τα διαγράμματα παίρνουν αρίθμηση και τίτλο στο κάτω μέρος τους. Ο τίτλος τους εισάγεται με τη λέξη «Διάγραμμα» και ακολουθείται από την αρίθμηση των διαγραμμάτων που είναι αντίστοιχη των πινάκων.

Για τη λεζάντα κάτω από το διάγραμμα χρησιμοποιήστε Caption, προκειμένου να μπορείτε αυτόματα στη συνέχεια να δημιουργήσετε κατάλογο διαγραμμάτων.

 ΠΡΟΣΟΧΗ: όταν χρησιμοποιείτε πίνακα ή διάγραμμα από κάποια άλλη πηγή αναφέρετε την αρχική πηγή στο κάτω μέρος του πίνακα ή του διαγράμματος.

© Copyright Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου