Skip to Main Content
Main site homepage

Ομάδας Αειφορικής Παιδείας, Έρευνας και Ανάπτυξης

Πληροφορίες

Εδώ θα πρέπει να δοθεί, εκτός από το πιο κάτω σε περίληψη, πληροφόρηση προς το κοινό με το τρόπο ενέργειας της ομάδας που σε τελική ανάλυση θα πρέπει να αναδύεται η αντικειμενικότητα, η ανεξαρτησία, η διαφάνεια, η ομαδικότητα, η ολιστική προοπτική και εφαρμογή ιδεών που πραγματικά θα φέρουν την αλλαγή.

 

Κάθε πανεπιστήμιο έχει μια μοναδική κουλτούρα. Αυτή η κουλτούρα γεννιέται από την ιστορία του θεσμού των πανεπιστημίων γενικά, την ιστορία που μεταφέρει κάθε νέο μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού που έρχεται να εργαστεί, τη συνεχή κινητικότητα του προσωπικού μέσω επισκέψεων σε άλλα ερευνητικά ιδρύματα, συνέδρια κλπ αλλά και από την ιστορία και παραδόσεις κάθε ιδρύματος. Η παράδοση με τη σειρά της, ενισχύει και αυτή την ιστορία και εργάζεται για να ενσωματώσει τους νεοεισερχόμενους στον πολιτισμό που έχει αναπτυχθεί με την ενδυνάμωση καθορισμένων πολιτιστικών αξιών. Ο πολιτισμός, η παράδοση και οι αξίες του πανεπιστημίου δεν είναι μόνο σημαντικά αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία του θεσμού, διότι παρέχουν σταθερότητα και συνέχεια.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα νέο πανεπιστήμιο σε μια χώρα με περιορισμένη πανεπιστημιακή ιστορία και συνεπώς είναι δύσκολο να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα προσωπικού αλλά πολύ περισσότερο ιστορίας και παραδόσεων που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του. Σημαντικό στην πορεία αυτή και υπό τις παρούσες κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις είναι η ανάπτυξη ενός αειφόρου, πνευματικά και κοινωνικά ανοικτού περιβάλλοντος με υψηλές αξίες και οραματισμό. Οι 17 στόχοι για την αειφόρο ανάπτυξη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρέχουν ένα βασικό πλαίσιο ανάπτυξης και προόδου που θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να αναπτυχθεί, να εφαρμοστεί και να μεταλαμπαδευτεί από τα πανεπιστήμια.

Το νεοσύστατο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να ηγηθεί των 17 στόχων των ΗΕ στην Κύπρο, τη Μεσόγειο αλλά και τον κόσμο και να αναδείξει την ανάπτυξη του μέσα από μια καινοτόμα ολοκληρωμένη προσέγγιση. Για ένα πανεπιστήμιο η καινοτομία δεν μεταφράζεται μόνο μέσα από την τεχνική καινοτομία αλλά και την οργανωτική. Με μοχλό την αειφορική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου μέσα στην Λεμεσό και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου εθνικά και διεθνώς, η καινοτομία θα πρέπει να προέλθει από τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Αιχμή του δόρατος στην προσέγγιση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την έρευνα και διδασκαλία.

Κοινά οράματα, στόχοι και διαγραφή μιας κοινής πορείας για την επίτευξη τους, θα αποτελέσουν μια ιστορική παρακαταθήκη, που μέλει να γίνει η παράδοση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ένα σύστημα που αναζητά και δημιουργεί λύσεις σε δικά του τεχνοοικονομικά ή και κοινωνικά ζητήματα αποδεικνύει στην πράξη την αειφορία του ενώ προετοιμάζει τους μαθητές του με μοναδικά εφόδια ολιστικής σκέψης, συναδελφικότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης, βάσεις για έναν καλύτερο αυριανό κόσμο.

Η ομάδα αυτή συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του συντονιστή του Γραφείου Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Ανδρέα Διονυσίου, του Δρ Δημήτρη Τσάλτα, Αναπληρωτή Καθηγητή και Μυριάνθης Αστανιώτη, Αρχιτέκτονα, με σκοπό την ανάπτυξη της Αειφορίας στο Πανεπιστήμιο κατευθυνόμενη από το ίδιο το προσωπικό και τις ανάγκες του. Η κίνηση αυτή υποβοηθήθηκε επίσης και από το γεγονός ότι ο Δρ Δημήτρης Τσάλτας είναι αντιπρόσωπος του Πανεπιστήμιου στο Sustainable Development Solutions Network των Ηνωμένων Εθνών.

© Copyright Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου