Μην ξεχνάτε να αξιολογείτε την ιστοσελίδα με βάση τα κριτήρια αξιοπιστίας:
ακρίβεια:είναι ακριβής η πληροφορία που βρήκες; μπορείς να το επαληθεύσεις;
αξιοπιστία:ποιος είναι ο συγγραφέας; μπορείς να επιβεβαιώσεις τα στοιχεία και την ειδικότητα του;
ενημέρωση:πόσο πρόσφατη είναι η πληροφορία; η ιστοσελίδα είναι ενημερωμένη;
ιδιοκτησία:ποιος ειναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας; είναι συνδεδεμένη με κάποιον οργανισμό ή είναι προσωπική ιστοσελίδα; προβάλλονται τα στοιχεία επικοινωνίας;
σκοπός: ποιος είναι ο σκοπός της ιστοσελίδας (εκπαιδευτικός, εμπορικός, ψυχαγωγικός, διαφημιστικός); υπάρχει κάποια τάση ή προδιάθεση;
λειτουργικότητα:πόσο οργανωμένη είναι η πληροφορία; μπορείς εύκολα να την εντοπίσεις; πόσο επαγγελματική είναι η ιστοσελίδα; λειτουργούν ορθά οι υπερσυνδέσμοι; πόσο πρακτική είναι η χρήση της;
Πηγές στο διαδίκτυο- Τι να προσέξετε
Η ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) μιας ιστοσελίδας μπορεί να σου δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την αξιοπιστία της. Για παράδειγμα:
ac/ .edu :αναφέρεται σε ακαδημαϊκό ίδρυμα
co/ .com :αναφέρεται σε εμπορικές ιστοσελίδες
gov :πηγές από κυβερνητικές ιστοσελίδες
org :μη κυβερνητικοί οργανισμοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί
Ο ηλεκτρονικός κατάλογος πηγών που καλύπτει θέματα τέχνης και ιστορίας της τέχνης ανά κατηγορίες: προϊστορική τέχνη, αρχαία τέχνη, μεσαιωνική τέχνη, αναγεννησιακή τέχνη, μπαρόκ, τέχνη 18ου αιώνα, τέχνη 19ου αιώνα, τέχνη 20ου αιώνα, μη ευρωπαϊκή τέχνη, ερευνητικοί πόροι, μουσεία & στοές, τυπωμένες ύλες & φωτογραφίες κλπ.
To VADS αποτελεί μια συλλογή περισσότερων από140,000 εικόνων από συλλογές τέχνης και design του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες είναι ελευθέρα διαθέσιμες για χρήση στην εκπαίδευση. Οι εικόνες καλύπτουν θέματα των visual arts όπως applied arts, architecture, design, fashion, fine art, and media.
Η Ψηφιακή Πλατφόρμα του ΙΣΕΤ καλύπτει θέματα σχετικά με την τέχνη στην Ελλάδα από το 1945 έως σήμερα. Παρέχει πρόσβαση στις συλλογές: Καλλιτέχνες, Συγγραφείς, Εκθέσεις, Φορείς, Βιβλιοθήκη και Τύπος.
Mπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την αρχαία κυπριακή νομισματική, ιστορία και αρχαιολογία. Μπορείτε να διαβάσετε επιστημονικά άρθρα που συντάχθηκαν από εξειδικευμένους ερευνητές, να εντοπίσετε σχετική νομισματική βιβλιογραφία, να ενημερωθείτε για εκδηλώσεις και να συμβουλευτείτε συνδέσμους ενδιαφέροντος.
Το ΙΙΕ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έχει ως αντικείμενο την έρευνα της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, και πολιτισμικής ιστορίας της Ελληνικής και Ρωμαϊκής αρχαιότητας, του Βυζαντίου και του Νέου Ελληνισμού. Το Ινστιτούτο αναπτύσσει ερευνητικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ιστορική τεκμηρίωση και ερμηνεία, στη διάχυση νέας γνώσης,
The Museum Lab MRG is dedicated to exploring how emerging technologies, like 3D models and immersive experiences, can enhance the way we interact with and understand museums, galleries, and heritage sites. They focus on user-centered research and practical applications, aiming to preserve and reveal the complex layers of history, especially in places of contested heritage.
Το «Learning to Look» είναι μια στήλη στο JSTOR Daily που εστιάζει στον οπτικό γραμματισμό (visual literacy), ενθαρρύνοντας τους αναγνώστες να ασχοληθούν κριτικά με τις εικόνες και την οπτική κουλτούρα. Συνήθως διερευνά διάφορες πτυχές της οπτικής ανάλυσης, βοηθώντας τους αναγνώστες να αναπτύξουν δεξιότητες για την αποτελεσματική ερμηνεία και κατανόηση του οπτικού υλικού.
Επαγγελματικός σύνδεσμος για το σχέδιο, όπου ο επαγγελματίας ανταλλάζει ιδέες και πληροφορίες, συμμετέχει στην κριτική ανάλυση και έρευνα και προωθεί την εκπαίδευση και τη δεοντολογική πρακτική.
Το Icograda (the International Council of Graphic Design Associations) είναι το παγκόσμιο σώμα για το επαγγελματικό επικοινωνιακό σχέδιο. Ιδρύθηκε το 1963 και είναι μια εθελοντική συγκέντρωση των οργανώσεων των ενδιαφερομένων για το γραφικό σχέδιο, την οπτική επικοινωνία, τη διαχείριση σχεδίου, την προώθηση, την εκπαίδευση, την έρευνα και τη δημοσιογραφία.