Skip to Main Content
Main site homepage

Βιβλιογραφία

Οδηγός με χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση της βιβλιογραφίας σε μια έρευνα.

Τί είναι το Turnitin

Το Turnitin είναι ένα λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής. Παρέχει στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα ελέγχου της αυθεντικότητας και πρωτοτυπίας μιας έρευνας. Χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 15,000 ιδρύματα σε πάνω από 150 χώρες. 

Η ανατροφοδότηση που δίδεται από το σύστημα καθώς και οι υπηρεσίες ελέγχου της πρωτοτυπίας σκοπό έχουν να προάγουν την κριτική σκέψη, να διασφαλίσουν την ακαδημαϊκή ακεραιότητα αλλά και να βοηθήσουν το φοιτητή να βελτιώσει τις ικανότητες γραφής του.

Ποιος έχει πρόσβαση στο Turnitin;

Πρόσβαση σε επίπεδο "instructor" έχουν: 

  • όλοι οι ακαδημαϊκοί (Μέλη ΔΕΠ, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Ενταγμένα Μέλη ΔΕΠ και Ερευνητικοί Συνεργάτες)
  • όλοι οι διδακτορικοί φοιτητές
 Επικοινωνήστε με τον διαχειριστή συστήματος  για να σας δημιουργήσει λογαριασμό 

Πώς χρησιμοποιείται από τους φοιτητές

  • ο διαχειριστής του συστήματος δημιουργεί λογαριασμό πρόσβασης στον ακαδημαϊκό
  • ο ακαδημαϊκός δημιουργεί μια "τάξη" (Class) μέσα στο Turnitin όπου σε αυτή προστίθενται εργασίες (Add Assignment) 
  • οι φοιτητές με τον κωδικό (Enrollment password) που τους δίνει ο ακαδημαϊκός ανεβάζουν (upload) την εργασία τους στο Turnitin
  • το Turnitin δημιουργεί μια αναφορά (originality report), υπογραμμίζοντας (highlights) τα όμοια σημεία μεταξύ πηγών που βρίσκονται αποθηκευμένα στη βάση δεδομένων του
  • στην αναφορά δίνεται ποσοστό ταυτοποίησης του περιεχομένου με άλλες δημοσιευμένες πηγές 
  • δημιουργείται επίσης λίστα με όλες τις πηγές που αντιστοιχήθηκαν

 

Σημείωση: εναπόκειται στον επιβλέποντα καθηγητή  να αποφασίσει εάν το κείμενο περιέχει στοιχεία λογοκλοπής ή όχι.

Προαιρετικές ρυθμίσεις (Optional Settings) του TURNITIN για INSTRUCTORS

Μέσα από τις προαιρετικές ρυθμίσεις Optional Settings” παρέχεται η δυνατότητα διαφορετικών επιλογών, με τις οποίες μπορείτε να διαμορφώσετε τον τρόπο κατάθεσης των εργασιών των φοιτητών. Δείτε πιο κάτω την επεξήγηση όλων των επιλογών.

Προαιρετικές Ρυθμίσεις (Optional Settings)

 

1.

 

 

 

 

Με την επιλογή αυτή ορίζετε αν μπορούν οι φοιτητές να υποβάλουν την εργασία τους μετά από το due date” που έχετε δηλώσει (η επιλογή αυτή αφορά στην περίπτωση που επιτρέπεται στους φοιτητές να υποβάλουν μόνοι τους τις εργασίες τους και όχι μέσω του Moodle).

 

2.

 

 

 

 

Με την επιλογή αυτή ορίζετε αν θέλετε να δημιουργηθεί Originality Report” (αναφορά του turnitin για αντιστοιχία περιεχομένου με άλλες πηγές) για τις εργασίες που υποβάλλονται στο assignment”.

 

3.

 

 

 

 

 

Με την επιλογή αυτή ορίζετε το πότε θα δημιουργηθεί το Originality Report”.  Η επιλογή αυτή αφορά την περίπτωση που επιτρέπετε στους φοιτητές να υποβάλουν μόνοι τους τις εργασίες τους.

  • Αν επιλέξετε immediately first report is final”, το Originality Report” θα δημιουργηθεί αυτόματα και ο φοιτητής δε θα μπορεί να υποβάλλει ξανά την εργασία του.
  • Αν επιλέξετε immediately (can overwrite reports until due date)”, ο φοιτητής μπορεί να υποβάλει την εργασία του πολλές φορές μέχρι το due date”. Απαιτείται περίπου 24 ώρες μέχρι να δημιουργηθεί το Originality Report” για κάθε επανυποβολή της εργασίας.
  • Αν επιλέξετε on due date” το Originality Report” θα δημιουργηθεί την ημερομηνία που έχετε δηλώσει στο due date”.

 

4.

 

 

 

 

Με την επιλογή αυτή μπορείτε να αποκλείσετε από το Originality Report” τη βιβλιογραφία ή τα κομμάτια των αναφορών που υπάρχουν μέσα στην εργασία του φοιτητή.

 

5.

 

 

 

 

 

Με την επιλογή αυτή μπορείτε να αποκλείσετε από το Originality Report” το κείμενο που βρίσκεται μέσα σε “quotes” στην εργασία του φοιτητή.

 

6.

 

 

 

 

Με την επιλογή αυτή μπορείτε να αποκλείσετε από το Originality Report” τις μικρού μήκους αντιστοιχίες κειμένου.

 

7.

 

 

 

 

Με την επιλογή αυτή επιτρέπετε στους φοιτητές να δουν ή όχι το Originality Report”.

 

8.

 

 

 

 

Με την επιλογή αυτή ορίζετε αν θέλετε να αποθηκευτεί η εργασία του φοιτητή στο αποθετήριο του Turnitin, ώστε να μπορεί να ελέγχεται και να αντιστοιχίζεται με μελλοντικές εργασίες.

Στην περίπτωση που δεν επιθυμείτε την κατάθεση της εργασίας των φοιτητών στο αποθετήριο του Turnitin, θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξετε το no repository”.

Instructor quick start guide

Instructor Resources Hub

© Copyright Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου