Skip to Main Content
Main site homepage

Πρόγραμμα Πληροφοριακής Παιδείας - LIS 100S: Review articles

Άρθρα κριτικής

Τα Άρθρα Κριτικής ή Review Articles παρέχουν μια σύνοψη και αξιολόγηση της τρέχουσας γνώσης σ' ένα θέμα. Συνοψίζουν προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες, ενώ δεν παρουσιάζουν νέα ερευνητικά αποτελέσματα όπως ένα πρωτότυπο άρθρο. Εντοπίζουν τα κενά στη γνώση, τα οποία θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό περαιτέρω έρευνας που πρέπει να γίνει.

Research article (Επιστημονικό άρθρο)

Πρωτογενής πηγή: παρουσιάζει τις μεθόδους και τα αποτελέσματα μιας πρωτότυπης έρευνας.

Τα δεδομένα έχουν συλλεχθεί και αναλυθεί από τους ερευνητές.

Το είδος της έρευνας (πχ. πείραμα, ερωτηματολόγιο, συνέντευξη κλπ) διαφέρει ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο. Οι ερευνητές συλλέγουν και αναλύουν τα δεδομένα με σκοπό να διεξάγουν μια πρωτότυπη μελέτη. 

Τα συμπεράσματα πηγάζουν από την ανάλυση και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

‘Έχει συγκεκριμένη δομή: εισαγωγή, μεθοδολογία, αποτελέσματα, συζήτηση, λίστα βιβλιογραφίας.

Παράδειγμα:

Novel insights into whey protein differences between donkey and bovine milk

Review articles or Literature review

Δευτερεύουσα πηγή: αναφέρονται σε προηγούμενες έρευνες ενώ ταυτόχρονα συνοψίζουν τις πληροφορίες που πηγάζουν από αυτές.

Δεν παρουσιάζουν πρωτότυπη έρευνα.

Αναλύουν τι ήδη γνωρίζουμε γύρω από ένα θέμα, εντοπίζουν τα κενά και προτείνουν νέες έρευνες για κάλυψη τους.

Θεωρούνται σημαντικά για φοιτητές γιατί παρέχουν μια επισκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σε ένα θέμα.

Είδη άρθρων κριτικής:

  • αφηγηματική ανασκόπηση: εξηγεί την υπάρχουσα γνώση για ένα θέμα με βάση όλη τη διαθέσιμη δημοσιευμένη έρευνα
  •  συστηματική ανασκόπηση: αναζητά την απάντηση σε μια συγκεκριμένη ερώτηση μέσα από την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία για ένα θέμα.
  • μετα-ανάλυση: συγκρίνει και συνδυάζει τα ευρήματα προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών, συνήθως για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας παρέμβασης ή ενός τρόπου θεραπείας. 

Παράδειγμα:

Heat-induced inactivation of enzymes in milk and dairy products. A review

Διαφορές επιστημονικού άρθρου - άρθρου κριτικής

© Copyright Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου